Bygglovsfria byggen.
Uppföra skyddad uteplats, mur eller plank med en höjd på maximalt 1,8 meter, som inte placera närmare än 4,5 meter från grannen. Uteplatsen ska ligga i anslutning till bostadshuset och inte sträcka sig mer än 3 meter ut från huset.
Sätta upp max två "friggebodar" med sammanlagd totalyta på högst 10 m2, samma regel om minst 4,5 meter till grannens tomtgräns gäller även här. Boden får inte vara högre är 3 meter till taknock.
Ordna skärmtak över uteplats, altan, balkon eller entré, om takets yta inte är större än 12 m2. 4,5-metersregeln beträffande avståndet till granntomten gäller här också.
Staket som inte är högre än 1,1m
Måla om huset i en annan färg, om inte byggnadens karaktär ändras väsentligt.

Bygglovspliktiga byggen
Förenklat kan man säga att bygglov alltid krävs när du ska:
Uppföra en ny byggnad som är större än 10 m2.
Bygga till en byggnad oavsett hur stor tillbyggnaden är och i vilken riktning som att lägga till en våning, bygga till ett uterum, bygga in en balkong eller gräva ur för att göra källarförråd.
Ändra användningen av en byggnad, till exempel från lada till bostad och liknande. Detta gäller även om du inte gör några om- eller tillbyggnader på huset.
Du kan behöver tillstånd för andra ändringar.
Byta till större fönster, eller sätta in fönster där det inte funnits fönster förut.
Genom schaktning eller fyllning avsevärt ändra tomtens höjdläge behövs marklov.
Riva byggnader helt eller delvis behövs det rivningslov.
Utanför detaljplanerade områden
Om du bor utanför detaljplanen, eller har ditt hus en bit utanför samlad bebyggelse är reglerna inte fullt så stränga. Här kan man till exempel få göra mindre tillbyggnader, uppföra byggnader större än 10 m2 och bygga närmare tomtgräns om grannarna ger sitt samtycke, utan bygglov.
Bygglov behöver inte vara krångligt
Att begära bygglov för enklare byggen är inte krångligt. Ibland räcker det med att göra en bygganmälan, och tillstånd för enklare ändringar kan man ofta få muntligt eller över disk. Men se till att du får det skriftligt också så småningom.
Denna redovising är inte fullständig vad som gäller regler för byggen så tala med byggnadsnämnden om du är osäker vad som gäller innan du börjar med ditt bygge. Du kan ofta få värdefulla råd och tips om hur du kan utföra arbetet.
Tex om vad som menas med väsentlig förändring kan vara en knivig fråga, eftersom bedömningen är subjektiv.
Glöm inte att prata med grannarna och förklara vad du vill göra.